Z akého hrozna je naše víno
Víno s ktorým sa stretnete počas našich degustačných akcií, alebo si ho zakúpite vo fľaši vyrábame prevažne z hrozna, ktoré si sami dopestujeme v našich a prenajatých vinohradoch.
O vinohrad sa staráme sami v rámci našej rodiny. To znamená, že úplne všetky práce ktoré súvisia so starostlivosťou o vinič si robíme výlučne vo vlastnej réžii.
Týmto prístupom zabezpečujeme 100 % kontrolu suroviny použitej na výrobu našich vín.
Čo je pre nás v pestovaní viniča prvoradé?
Pestovaním sa snažíme čo najviac priblížiť prírode tak, aby sme ju zbytočne nezaťažovali umelými prostriedkami.
Preto v našich vinohradoch nepoužívame žiadne syntetické hnojivá. Na hnojenie používame čisto konský hnoj od našich známych a slepačí trus od našich vlastných sliepok.
Na ničenie buriny u nás nepoužívame žiadne herbicídy!
Okolo kmeňov likvidujeme burinu poctivým okopávaním, prípadne kosením krovinorezom. Burinu v riadkoch kosíme a orieme pomocou kosačky a ručného rotavátora.
U nás naozaj neuvidíte zožltnutú vyherbicídovanú trávu ako v niektorých vinohradoch.
Od polovice vinárskej sezóny 2020 používame bio postreky, na báze rastlinných výluhov, ktoré si sami pripravujeme.
Týmto dosahujeme 100% BIO režim pestovania viniča.
Hrozno oberáme výlučne ručným zberom.
Výroba vína
Celý technologický proces robíme stále pôvodným remeselným spôsobom v našej pivnici - okamžite po zbere, čím dosahujeme najvyššiu možnú kvalitu počiatočnej suroviny.
Hrozno melieme na mlynčeku a následne lisujeme ručne v drevenom lise. Získaný mušt neodkaľujeme komerčnými prípravkami.
Snažíme zachovať biodiverzitu aj na mikroúrovni, preto naše vína kvasia na vlastnom, prirodzene vytvorenom zákvase z nášho vinohradu, nie na sušených selektívnych kvasinkách z obchodu. Aj vďaka tomu sú naše vína originálne, jedinečné s výraznejším odrodovým charakterom a komplexnejšou arómou.
Kvasenie umelo nezastavujeme a preto sa u nás stretnete hlavne so suchým vínom.
Všetko je na prírodnej báze, tak ako to robili naši dedovia.
Páčia sa nám živé, nahé a svieže vína, preto ich stáčame priamo z ušľachtilých kalov pre rýchle vypitie, bez filtrácie, konzervácie či stabilizácie. Tým docielime, že víno je bohatšie vo vôni, farbe aj v chuti.
V našich fľašiach je niekoľkonásobne menej síry ako vo fľašiach z obchodu. Ostrú pachuť síry necítite vo vôni a ani v dochuti pri každom dúšku, začo sa Vám poďakuje hlava na druhý deň ráno.
Víno fľaškujeme takmer vždy čerstvé, tesne pred vinárskymi akciami alebo pred odberom, zo sklených či nerezových nádob uskladnených v našej pivnici v ktorých ešte zreje na jemných kaloch.
Preto sú v našich vínach živé kvasinky, ktoré môžu kedykoľvek znova začať pracovať.
Naše vína môžu mať po čase drobný zákal alebo vínny kameň, ktorý ale nie je závadou vína.
Vína nefiltrujeme a sírime len minimálne, aby ste si ich užili v plnej paráde tak, ako ich v pivnici pijeme my sami.
Špeciálne vína fermentované na šupkách
Tieto vína považujeme za vrchol našej vinárskej dielne a na ich výrobu používame tie najkrajšie bobuľky hrozna ktoré sa urodia v našich vinohradoch.
Technológia spracovania sa líši v tom, že rmut (pomleté odstopkované hrozno) primárne kvasí spolu so šupkami. Pri takomto spôsobe kvasenia rmut premiešavame ručne niekoľko týždňov viackrát za deň a až potom ho lisujeme.
Víno následne dokvasí v nádobách.
Vína s bylinkami
Žijeme v súlade s prírodou a radi objavujeme nové vône a chute, je to naša vášeň. Skúšame prepojiť silu byliniek s vínom. Pri ich výrobe sa snažíme zvýrazniť a doplniť chuťové vlastnosti vína tak, aby bola chuť harmonická.
Pri výrobe týchto vín sa inšpirujeme slávnymi historickými receptami, ktoré prispôsobujeme vlastným chutiam na základe dlhodobého testovania.
Zmes bylín v rôznych pomeroch macerujeme niekoľko týždňov v hotových vínach, pravidelne premiešavame a následne po gravitačnom usádzaní fľaškujeme.
Odborný dohľad pri výrobe zabezpečuje manželka, ktorá vyštudovala za inžinierku v odbore Kvasná chémia a bioinžinierstvo u známeho odborníka a enológa prof. Ing. Fedora Malíka DrSc.
Naše vína nedodávame do vinoték ani obchodov. Naše víno ponúkame na ochutnávkach a zbytok doručujeme k Vám domov.
Dokázali sme, že aj v malom vinohrade sa dá dorobiť veľká paleta kvalitných vín, aby každý našiel to svoje. Aj keď je to veľmi prácne, snažíme sa zachovať odrodový charakter vín, preto ich spracúvame oddelene.
Z niektorých odrôd dorobíme iba 30l vína ročne.